Gebruiktips

Om zo lang mogelijk van Alstroemeria’s te kunnen genieten zijn geen bijzondere maatregelen nodig. De stelen schuin afsnijden, een schone vaas en schoon water gebruiken: dat garandeert een goede houdbaarheid. Zorg er wel voor dat u voldoende rijpe producten koopt: de bloemknoppen moeten al enigszins gekleurd zijn.
Transport en bewaring op water verdienen de voorkeur boven droge bewaring. De bloem komt niet snel open. De optimale bewaar- en transport temperatuur is 2oC.
Het vaasleven wordt door toevoeging van snijbloemenvoedsel verlengd. Hierdoor komen ook de kleinste knopjes nog tot bloei. Verwijder uitgebloeide bloemen en vul het vaaswater regelmatig aan met een oplossing van snijbloemenvoedsel. Laat geen blad in het water hangen om snelle watervervuiling te voorkomen.
De bloem is ethyleengevoelig, dus vermijd contact met rijpend fruit. Alstroemeria ’s scheiden ook zelf ethyleengas af. Wanner een koelcel met Alstroemeria ’s niet goed wordt geventileerd, kan de concentratie ethyleen in de cel te hoog oplopen. Hierdoor gaan de bloemen ‘krimpen’.